Književni konkurs Iberoameričkog centra Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i APESa

Poštovani,

S radošću vas obaveštavamo da je književni konkurs Iberoameričkog centra i Udruženja profesora španskog jezika Srbije uspešno okončan. Na konkurs je prispelo 32 rada: 15 pesama, 11 priča i 6 eseja, a svi su dostavljeni pod šiframa. O nagradama je odlučivao žiri u sastavu dr Jelica Veljović (FILUM, Kragujevac), dr Željko Donić (Filološki fakultet u Beogradu), dr Ivana Georgijev (Filozofski fakultet UNS), dr Vladimir Karanović (Filološki fakultet u Beogradu), dr Aneta Trivić (FILUM, Kragujevac), dr Moisés Moreno (Filozofski fakultet UNS), msr Jenny Perdomo (Filološki fakultet u Beogradu) i Tijana Pištignjat, XIV Beogradska gimnazija. Kriterijumi za ocenjivanje radova bili su sledeći: sadržina (inovativnost, originalnost priče/pesničke ideje/esejističke teme), kvalitet teksta (gramatika i pravopis, odabir leksike kod poezije, zvučnost stihova, formalna organizacija pesme, rečenična konstrukcija u prozi, izraz na španskom jeziku…), struktura (unutrašnja povezanost delova teksta, uzročno-posledični sled u eseju, priči, povezanost i organizacija motiva u pesmama), opšti utisak. Koordinatori konkursa bile su dr Bojana Kovačević Petrović (Iberoamerički centar Filozofskog fakulteta UNS) i Jelena Kamberović (Karlovačka gimnaziija, APES).

Budući da se veliki broj izdavača odazvao našem pozivu da donira knjige (ukupno nam je stiglo oko 120 knjiga u prevodu sa španskog jezika od izdavačkih kuća Partenon, Akademska knjiga, SezamBook, Agora, LOM, Tanesi, Treći Trg, Laguna, Dereta i Educational Centre, a oko 30 knjiga je obezbedio APES), bili smo u mogućnosti da nagradimo sve učesnike konkursa. Prvonagrađeni će dobiti paket od deset knjiga raznih izdavača, drugonagrađeni osam, trećenagrađeni šest, dok će svi ostali učesnici dobiti na poklon po dve knjige. Dobitnike nagrada molim da nam dostave svoje ime i prezime kako bismo upotpunili saopštenje za javnost. O dodeljivanju nagrada i načinu preuzimanja knjiga ćemo vas uskoro obavestiti.

Najuspešnijim mladim autorima čestitamo, a svim učesnicima najsrdačnije zahvaljujemo na ovoj divnoj i uspešnoj zajedničkoj akciji.

CIBAM i APES

Nagrađeni radovi:

Pesma:

  1. Mi ilirio blanco – Miljana Pavlović (FILUM, Kragujevac)
  2. Metanoia – Danica Nikolić (Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu)
  3. Melodía de la noche – Tijana Čairović (FILUM, Kragujevac)

Priča:

  1. Jugar y ganar – Hana Vučković (Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu)
  2. Una misión – Danijela Popović (Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu)
  3. El desnudo del alma – Katarina Temeljković (Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu)

Esej:

  1. Un día inusual en Barcelona – Aleksandra Beodranski (Karlovačka gimnazija)
  2. La chica bailando con las bolas – Jovana Banjanin (Filozofski fakultet UNS)
  3. Feminismo y protestas en Latinoamérica – Lara Stajić (Karlovačka gimnazija)
  4. Dos mil veinte – Jelena Ćaćić (Karlovačka gimnazija)

Dodela nagrada biće upriličena u sredu, 26. maja u 14.00 h na platou ispred Filozofskog fakulteta.

U Novom Sadu, 24. maja 2021.

Iberoamerički centar Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu

Udruženje profesora španskog jezika Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *