Radionica u OŠ “Branislav Nušić” u Smederevu, prof. Vanja Rakočević

U OŠ „Branislav Nušić“ u Smederevu, održano je predavanje i radionica pod nazivom „Dispraksija i senzorni problemi u nastavi španskog jezika“. Predavanje je održala nastavnica španskog jezika Vanja Rakočević, učesnica na Erasmus projektu K1 „Spanish without limits – InclusivE“. Predavanju je prisustvovalo 11 učesnika, nastavnika i učitelja. Na predavanju je izloženo pregršt informacija o tome šta je dispraksija i koji su to senzorni problemi sa kojima se susrećemo kod dece i odraslih. Prikazano je dosta primera sa konkretnim aktivnostima kako poboljšati nastavu jezika i razmenjena su iskustva na ovu temu.

Radionica sadržala je motoričke vežbe za finu i krupnu motoriku koje su veoma zanimljive nastavnicima i verujem da će ih upotrebiti u praksi. Motoričke vežbe su sadržale neke pokrete koji podstiču krupnu motoriku a mogu se preaktikovati u pauzama da se deca odmore od napornijih aktivnosti i učenja,a da pritom nauče kroz igru vokabular, vežbaju izgovor i sl. Za finu motoriku zanimljive zadatke za vežbanje ruke i pisanja, uz to su i kolege koje predaju druge predmete naučile i neke španske reči i razvijene su neke ideje za međupredmetne kompetencije.

Radionica je održana 1. decembra 2023. godine i planirana je još jedna za kolege u drugoj smeni, jer se pokazala kao veoma uspešna i druge kolege, koje su bile sprečene zbog obaveza, su zainteresovane da prisustvuju.

En la Escuela Primaria “Branislav Nušić” en Smederevo, se llevó a cabo una conferencia y un taller titulado “Dispraxia y problemas sensoriales en la enseñanza del español”. La conferencia fue impartida por la profesora de español Vanja Rakočević, participante en el proyecto Erasmus K1 “Spanish without limits – InclusivE”. Asistieron a la conferencia 11 participantes, entre ellos profesores y maestros. Durante la conferencia, se presentó una gran cantidad de información sobre qué es la dispraxia y cuáles son los problemas sensoriales que enfrentan niños y adultos. Se mostraron numerosos ejemplos con actividades concretas sobre cómo mejorar la enseñanza del idioma, y se compartieron experiencias sobre este tema.

El taller incluyó ejercicios motores para la motricidad fina y gruesa, muy interesantes para los profesores, y creo que los aplicarán en la práctica. Estos ejercicios incluyeron movimientos que estimulan la motricidad gruesa y que se pueden realizar durante los descansos para que los niños descansen de actividades más intensas y de aprendizaje, al mismo tiempo que aprenden vocabulario a través del juego, practican la pronunciación, etc. Para la motricidad fina, se presentaron tareas interesantes para practicar la escritura y el uso de las manos. Además, los colegas que enseñan otras materias aprendieron algunas palabras en español, y se desarrollaron ideas para competencias interdisciplinarias.

El taller se llevó a cabo el 1 de diciembre de 2023, y se planea otro para los colegas en el segundo turno, ya que resultó ser muy exitoso y otros colegas, que no pudieron asistir debido a obligaciones, están interesados en participar.

#spanishwithoutlimits  #inclusivE  #fondacijatempus  #erasmus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *